×

Iepenloftspul Vinea Domini Sylkampen

Iepenloftspul Vinea Domini Sylkampen

Beste Vinea Domini besyker,

Wy fine it net ferantwurde om de foarstelling fan jûn 30 juny trochgean te litten. Der wurdt reinwetter, tonger wyn foarsein.

Dêrom is de foarstelling no op de reservedatum: Snein 3 july om 20.00 oere.

VanPlan stjoert in mail oan alle minsken dy't kaarten kocht hawwe.

Bestjoer Stichting Lokaasje Teater Blauhûs.
 
 ------------------------------------

De kaarten zijn uitverkocht.

-------------------------------------

Kaarten 2020 zijn vervallen !

Heeft u reeds in 2020 kaarten gekocht voor ons Iepenloftspul? Die zijn niet meer geldig !

U hebt 24 januari 2022 een mail van Ticketpoint ontvangen met de nieuwe kaarten voor 2022.

Uitsluitend deze nieuwe kaarten geven toegang tot de voorstelling.

Namens het bestuur,

tonnyhobma@ziggo.nl

-------------------------------------

Iepenloftspul Blauhús met iepenloftspul over de legendarische Vinea Domini zeilkampen.

In 1959 namen de paters Augustijnen uit Witmarsum het initiatief ‘actieve vakanties voor Katholieke jongeren’ te organiseren. De keuze viel op Zeilvakanties, ze vonden domicilie achter de Hylkema boerderij aan de Blauhúster Puollen bij Greonterp. 

Het openluchtspel vertelt het verhaal van het ontstaan van het kamp, het plezier wat de jongeren beleefden. Deelnemers en instructeurs kwamen met name uit het katholieke zuiden, Brabant en Limburg. 

Tijdens de Vinea zeilkampen zijn veel relaties en vriendschappen voor het leven ontstaan. Ook het zogenaamde ‘boer zoekt vrouw’ effect was groot. Misschien was dat oorspronkelijk ook de bedoeling. Het ging hier immers bewust om vakanties voor gelijkgezinden.

De Blauwhuister gebroeders Bootsma leverden BM’ers, een populaire zeilboot naar ontwerp van kapper Hendrik Bulthuis uit Bergum. Met financiële steun fan de Middenstand kon er in 1960 een tweedehands houten barak  gekocht worden als recreatie- en slaapverblijf. Als tegenprestatie leverde de Blauwhuister Middenstand eten, drinken en diensten zoals onderhoud van gebouwen en zeilboten.

De jonge zeilers genoten met name van de unieke Friese wijdse omgeving waarin de kampen georganiseerd werden. Er was geen luxe, er werd geslapen op stapelbedden in zalen. In de beginjaren moest drinkwater in melkbussen aangevoerd worden. 

Het Fries Nederlandse Iepenloftspul Vinea Domini is een tijdsbeeld uit de jaren ’60 – ’70. Het speelt zich ‘op locatie’ af rond de oude steiger, aan de rand van een It Fliet, een van de Blauhúster Puollen, waar de houten BM’ers aanmeerden.


10 februari, 2022 | 18:48 | Hits: 217

Terug
vinea.JPG