×

Oud papier

Oud papier

Voor Blauwhuis en omstreken staat er iedere eerste maandag van de maand een container voor oud papier op de parkeerplaats bij de voetbalvelden. Van maandag tot en met donderdag kan iedereen zijn oud papier hier zelf naar toe brengen. De container wordt donderdag avond definitief afgesloten voor transport en op vrijdag wordt de container weer opgehaald.

Vrijwilligers kijken dagelijks of de vulling ordelijk verloopt en of de achterdeur van de container gesloten moet worden. In dat geval komt er een kiepwagen achter de container te staan zodat er nog papier over de rand kan worden gegooid.

Het is niet de bedoeling dat er na donderdagavond nog papier op de kiepwagen wordt gezet. De container is dan al klaar gemaakt voor transport en het papier blijft achter als het transportbedrijf de container ophaalt.

De opbrengst wordt door de oudervereniging van school gebruikt om activiteiten te organiseren zoals het sinterklaasfeest, kerstviering, sportdag, musical en schoolreisje.
U kunt niet al uw afvalpapier zomaar met het oud papier inleveren. Hieronder ziet u wat wel en niet bij het oud papier mag.

Wel bij het oud papier:
Cadeaupapier, computeruitdraaien, eierdozen, enveloppen, kartonnen verpakkingen (zonder piepschuim), kranten, papieren verpakkingen, papiersnippers, reclamedrukwerk, schrijfpapier, telefoongidsen, tijdschriften.

Niet bij het oud papier:
Behang, carbonpapier, foto's, geplastificeerd papier*, frisdrankverpakkingen**, keukenrollen (vuil), koffiefilters (vuil), sanitair papier (vuil), verontreinigd (vuil) papier, wc-papier (vuil), zuivelverpakkingen**.

*Geplastificeerd papier is bedekt met een plastic folie. U kunt dit zelf vaststellen door te proberen het papier te scheuren. Als dit niet lukt, is het papier geplastificeerd.
**Frisdrank- en zuivelverpakkingen en andere kartonnen verpakkingen met een beschermlaagje kunnen worden gerecycled, maar er kan niet opnieuw papier van worden gemaakt. Van zuivel- en frisdrankverpakkingen kan onder andere plaatmateriaal worden gemaakt.

Feiten en weetjes

Papier en karton kunnen tot wel 6 keer hergebruikt worden.

82% van het in Nederland gefabriceerde papier is gemaakt van oud papier.

In Nederland gebruiken we per jaar ongeveer 225 kilo papier per persoon.

Het meeste wc papier wordt van oud papier gemaakt.

Van 15 kilo oud papier kunnen 250 Donald Ducks worden gemaakt.

Recycling bespaart grondstoffen. Door te hergebruiken kan een boom die CO2 opneemt blijven staan.


Oudervereniging St. Gregoriusschool,

Peter Bolink


24 september, 2019 | 18:38 | Hits: 109

Terug
oudpapier.jpg